Śniadanie przedstawiane jest przez wielu dietetyków jako najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Zwykło się nawet mówić, że śniadanie należy zjeść, jak król, czyli „na bogato”. Wysokokaloryczne śniadanie ma nam dać energię na wiele godzin i zmniejszyć ryzyko nadmiernego spożycia kalorii w ciągu dnia. Jakie były wyniki badania? Naukowcy mieli [...]
[...] i „obrastanie w masę” (budowanie kiepskiej jakości muskulatury oblanej tłuszczem). Trening siłowy przynosi rozmaite korzyści piłkarzom, zawodnikom sportów walki, biegaczom czy pływakom. W jednym z badań wykazano, iż trening siłowy przyniósł znaczącą poprawę wyników np. biegowego testu wahadłowego u piłkarzy. Z kolei J. Hoff i in. udowodnili, [...]
Izotoniki należą do suplementów diety, które często są niedoceniane i pomijane. Ich zastosowanie sprzyja utrzymaniu równowagi wodno-elektrolitowej komórek organizmu, co ma duże znaczenie zwłaszcza w kontekście aktywności fizycznej. Źródło: Von Duvillard SP, Braun WA, Markofski M, Beneke R, Leithäuser R. Fluids and hydration in prolonged [...]
Sportowcy i osoby stosujące ekstremalne metody odchudzania często wywołują u siebie stan przypominający nadczynność tarczycy, gdyż sięgają po egzogenne hormony. Nowe światło na wspomnianą tematykę rzuca rzadko poruszana grupa hormonów tarczycy. Okazało się, że mają one duże znaczenie dla kancerogenezy. Podsumowanie Liczne badania wskazują [...]
Przed i podczas miesiączki spotyka nas cały wachlarz różnych dolegliwości. Wahania nastroju, bóle brzucha, a czasem wahania wagi. Niezależnie od tego, czy czujesz się wtedy tylko trochę wzdęta, czy nagle nie możesz dopiąć spodni, to z pewnością nie czujesz się komfortowo. Podsumowanie Przyrost masy ciała podczas miesiączki jest normalny i nie ma [...]
Okresy przejściowe pomiędzy porami roku wymagają pewnej adaptacji organizmu. Zmieniają się wtedy m.in. temperatury powietrza, wilgotność powietrza, czy charakterystyka opadów deszczu. Zmianom ulegają także uwarunkowania związane z ekspozycją na słońce, co niesie za sobą konsekwencje w niemal całym organizmie i otaczającym go ekosystemie. Sposoby [...]
[...] do różnego stopnia niedoborów i anemii, którą zagrożone może być prawie 25% światowej populacji. Wchłanianie żelaza Żelazo jest mikropierwiastkiem, który w produktach spożywczych występuje w dwóch formach: hemowej i niehemowej. Pierwsza charakterystyczna jest dla pożywienia pochodzenia zwierzęcego, natomiast druga dla roślinnych źródeł [...]
[...] styl życia niestety nie dociera wszędzie i mimo dynamicznego rozwoju nauk o zdrowiu choroby cywilizacyjne, w tym choroby serca, co roku zabijają coraz więcej ludzi. Dotyczy to zwłaszcza osób starszych, gdyż z wiekiem rośnie ryzyko zgonu z przyczyn między innymi sercowo-naczyniowych. Jednym z podstawowych elementów niezbędnych przy wdrażaniu [...]
Kondycja, wysportowana sylwetka, a co za tym idzie dobre samopoczucie, to tylko niektóre czynniki, które wpływają na udane życie seksualne. Jednak to nie wszystko - na seks trzeba mieć zwyczajnie chęć i siłę. Po wyczerpującym treningu czasami ciężko o te dwie rzeczy. Seks, czyli intensywna aktywność fizyczna Innymi słowy współżycie można [...]
Systemy odpornościowe człowieka, zarówno wrodzone, jak i nabyte, mogą być pielęgnowane za pomocą odpowiedniej diety i stylu życia. Istnieje szereg czynników, które ułatwiają układowi immunologicznemu walkę z różnymi zagrożeniami, jednak dosyć łatwo jest również te procesy zaburzyć. Chociaż statystycznie osoby dorosłe są nieco mniej narażone na [...]
[...] cały czas przybywa. Co ciekawe, odkrywa się również nowe potencjalne zastosowania prozdrowotnego tego napoju. Kawowe preferencje Intensywny smak, pobudzające działanie czy bogactwo antyoksydantów to niektóre z cech, dla których kawa ma tak wielu fanów na świecie. Zakupić można palone ziarna kawy i zmielić je w domu, ale popularna jest [...]
[...] C. Co więcej, zasobna jest w wielonienasycony kwas tłuszczowy – kwas alfa-linolenowy. Swój intensywny kolor i silnie barwiące właściwości zawdzięcza m.in. kurkuminie, czyli głównej substancji aktywnej, która wykorzystywana jest w zielarstwie. Kurkuma należy do najlepiej przebadanych surowców fitoterapeutycznych, a przy okazji może [...]
Pulpeciki w sosie pomidorowo-cebulowym z ryżem, to kolejna wegańska propozycja, która próbuje odwzorować mięsny posiłek. Mamy porcję ryżu, mamy kilka pulpetów i sos, czyli pełny posiłek, który już nie wymaga żadnych dodatków, choć zawsze można dodać jakąś smaczną surówkę. Danie jest proste ”w obsłudze” - wystarczy podgrzać w mikrofali i gotowe. W [...]
Awokado to popularny owoc, który dostarcza wielu wrażeń smakowych i cennych składników odżywczych, między innymi witaminę E, potas, cynk czy kwas foliowy. Jest doskonałym źródłem dobrego tłuszczu, a włączenie awokado do diety może przynieść wiele korzyści zdrowotnych i śmiało można je zaliczyć do produktów superfoods. Niższy poziom cholesterolu [...]
Dieta wegańska nie powinna ograniczać się do unikania mięsa i produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego. Jest to bowiem styl życia, który składa się nie tylko z troski o uczucia zwierząt, ale również o stan środowiska. Zredukowanie śladu węglowego, które uzyskuje się dzięki rezygnacji z konsumpcji odzwierzęcej, dotyczy bowiem tylko produktów, [...]
[...] w organizmie. Chociaż w pewnym stopniu przypomina substancje lipidowe, to rozpuszczalna jest w wodzie. Często określa się ją jako jedną z niezbędnych substancji odżywczych, chociaż nie każdy się z tym zgadza, gdyż organizm wytwarza ją z metioniny. Cholinę najczęściej porównuje się z witaminami z grupy B, stąd też często w suplementach [...]
Tysiące lat udoskonaleń produktów z mleka doprowadziły do momentu, w którym precyzyjnie wybrać można, które to dokładnie cząsteczki chce się dostarczyć do organizmu, a których nie. Łatwo dostępne są m.in. tradycyjne produkty fermentowane (np. kefir), mleka o zmienionym składzie (np. bezlaktozowe), a także smakowe odżywki białkowe (np. kazeinowe), [...]
[...] taki sam jak z kreatyną, w teorii da się ją pozyskać z mięsa, w praktyce nikt nie jest w stanie zjeść dzień w dzień takich (liczonych w kilogramach) ilości kurczaka, indyka czy wołowiny. W organizmie przyczynia się do buforowania jonów wodoru, które zakwaszają organizm. Dlatego regularnie podawanie BA pozwala dłużej i ciężej pracować np. na [...]
[...] (rzepakowy, kokosowy), skrobia, boczniak ostrygowaty (7%), łupina nasienna babki jajowatej, cebula suszona, naturalne aromaty, czosnek suszony, sól, przyprawy (w tym gorczyca). Wartości odżywcze Wartość energetyczna (na 100 g): 306 kcal Tłuszcz: 19 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 5,3 g) Węglowodany: 17 g (w tym cukry: 4,5 g) Białko: 16 [...]
[...] skrobia, pomidory suszone 3%, cebula smażona, mielone siemię lniane, ekstrakt drożdżowy, naturalny aromat, czosnek suszony, sól, papryka słodka wędzona, przyprawy (w tym gorczyca), cebula suszona. Wartości odżywcze Wartość energetyczna (na 100 g): 330 kcal Tłuszcz: 28 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 3,0 g) Węglowodany: 12 g (w tym cukry: 1,0 [...]